Länkstig

Gästforskar på Harvard om journalister som blir entreprenörer

Publicerad

Inom medieföretag finns det ofta en konflikt mellan journalister och företagsledning – bra journalistik och bra affärer går inte alltid hand i hand. Men vad händer med konflikten när journalister startar och äger egna tidningar? Det ska Elena Raviola, docent i företagsekonomi, skriva om under sin tid som gästforskare på Harvard.

Nyligen åkte GRI:s föreståndare Ulla Eriksson-Zetterquist, till Boston för att forska vid SCANCOR på forskningsinstitutet Weatherhead vid Harvard Business School. I slutet av oktober får hon sällskap av ytterligare en forskare från Gothenburg Research Institute – Elena Raviola, docent i företagsekonomi. Under två månader ska hon skriva om så kallad entreprenöriell journalistik – journalister som startar egna tidningar.

– Många av dem har en annan drivkraft än att bara tjäna pengar, de vill förändra journalistiken. Ofta via teknologi. De här företagen befinner sig ofta i gränslandet mellan teknikföretag och journalistik, säger Elena Raviola.

Hon har studerat en sådan här tidning: Rue 89, i Frankrike. Den grundades 2007 av fyra journalister från tidningen Libération som lämnade sina anställningar för att starta en egen tidning.

Den här konflikten mellan journalistik å ena sida och pengar å andra sidan blir speciell och mer komplex i en sådan här organisation

– De var bland de första som hade öppna kommentarsfält. De bjöd in läsare att själva producera nyheter och satsade på ”citizen journalism”, säger Elena Raviola.

Samtidigt som de hade ambitioner att förändra journalistiken var företaget också vinstdrivande och tvunget att överleva.

– Den här konflikten mellan journalistik å ena sida och pengar å andra sidan blir speciell och mer komplex i en sådan här organisation. Jag skrev min avhandling om en stor finansiell tidning i Italien. Där stod konflikten mellan journalister på redaktionen och marknadsförings- och redovisningsavdelningarna. När journalisterna tyckte att något beslut var dåligt strejkade de. På en tidning som Rue 89 kan de inte göra så. De tillhör alla samma community, säger Elena Raviola.

Journalister i organisationer som Rue 89 måste själva göra avvägningen mellan ”bra journalistik” och att tjäna pengar och överleva.

– Min forskningsfråga handlar om hur de bedömer vad som är ”bra”. Hur hanteras de här olika värdena, hur resonerar de, hur kommer de överens och hur länge varar dessa överenskommelser?
Elena Raviola har tidigare erfarenhet från SCANCOR. Under sin doktorandperiod var hon en tid vid konsortiets avdelning vid Stanford i Kalifornien.

– Scancor är som en skandinavisk dörr in på elituniversiteten i USA. Det är skönt att vi forskare från Skandinavien har ett sammanhang där vi kan sitta tillsammans. Man träffar många skandinaviska forskare där som man annars inte hade träffat i Sverige. Det är lite som väntrummet hos tandläkaren.

Vad hoppas du få ut av din vistelse där?
– Skrivtid framförallt. Att få komma bort ifrån vanor och rutiner, befria mig från möten och administrativa saker och bara ägna mig åt att skriva, reflektera och ha intellektuella samtal – att få vara akademiker på riktigt. Det ska också bli spännande att se hur allt fungerar där borta.

Harvard är ju kanske världens mest kända och prestigefulla universitet – vad betyder det för dig och din forskning?
– Det betyder mycket. Förutom att det är en mycket stimulerande miljö betyder det goda namnet att mängder med forskare vill komma dit. Små skolor har förstås också intressanta forskare, men här blir det en större koncentration av duktiga forskare. Det ska också bli spännande att få komma in i det amerikanska samhället från ett annat håll än som turist. Särskilt nu när det är val. Det blir säkert en och annan politiskt debatt.

Fakta
Scancor - Scandinavian consortium for organizational research är en organisation för forskningsutbyte inom företagsekonomi. Den grundades av Jim March – en av de stora forskarna inom fältet – vid Stanford i Kalifornien i slutet av 1980-talet. I dag finns Scancor på Stanford och på forskningsinstitutet Weatherhead vid Harvard Business School, Boston, USA.

Läs mer om Elena Raviola

Läs mer om Scancor och Weatherhead centre for international affairs

Läs också: ”Hallå där Ulla Eriksson-Zetterquist, du ska till Harvard...”