Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

INNOM

 

Forskningsledare: Sten Jönsson
Medarbetare: Airi Rovio-Johansson, Dorit Christensen, Gary Kokk, Mikael Wickelgren, Cheryl Cordeiro

Projektet Nordisk integration (INNOM) är till sin karaktär en fortsättning på de problem som behandlats under tidigare skeden av programmet Scandinavian Management och projekt som ansluter till dess kärna. Är skandinavisk företagsledning i vid mening tillräckligt bra för att ge oss den konkurrenskraft vi behöver framöver?

INNOM-projektet har pågått sedan 2001 och ställer frågan om integrationsprocesser vid företagsförvärv mellan länder där de kulturella skillnaderna är minimala. Vår utgångshypotes är att integrationsproblem vid företagsförvärv i överdriven grad skylls på nationella kulturskillnader, när problemen egentligen beror på skillnader i "ways-of-working" (hur man gör saker). Vi har nu arbetat i tre år med två företagsförvärv över de nordiska gränserna med intervjuer, observation av projektgrupper och filmning av ledningsgruppen för ett affärsområde. Vi räknar med att resultat kommer att rapporteras i form av två doktorsavhandlingar under 2005, samt artiklar och en gemensam bok om integration av förvärv. Huvudfinansiär för detta projekt är Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse för samhällsvetenskaplig forskning.


Produktutveckling
Som en följd av våra tidigare studier av projekt- och ledningsgrupper med företrädare för olika management-traditioner har vi, som en följd av generös tillgång till att studera flera av Volvos personbilsprojekt, kunnat samla in ett unikt forskningsmaterial i form av video-filmer och intervjuer med ingenjörer som argumenterar för sina lösningar i de mycket stora och komplexa projekt som bilutveckling medför. Volvo-studierna har genererat två avhandlingar "Knowing Management "An ethnographic study of Tinkering with a New Car" av Annica Bragd och "Engineering Emotion "Values as Means in Product Development" av Mikael Wickelgren samt boken "Product Development" Working for Premium Values" av Sten Jönsson.

Sidansvarig: Henric Karlsson|Sidan uppdaterades: 2017-10-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?